L’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà prepara la posada en marxa, a partir del mes que ve, d’un nou programa d’envelliment actiu que evitarà que quan ja tenen una edat avançada, les persones amb intel·ligència límit hagin de ser ingressades en llars d’avis conjuntament amb persones que no tenen cap discapacitat.

Les persones amb intel·ligència límit tenen un procés d’envelliment més ràpid que la resta i no se senten còmodes en una residència amb altres persones que en alguns casos poden tenir una edat molt superior i tenen necessitats molt diferents. Per això, el programa els permetrà continuar vivint en els seus pisos de tota la vida en un règim de “llar residència”, és a dir, seran pisos tutelats dels quals ells no tindran la clau i que tindran uns horaris de tancament i obertura. Aquest canvi anirà acompanyat d’un pla d’activitats específicament pensades perquè aquestes persones no perdin capacitats ni habilitats i se sentin realitzades, com tai-txí, pintura o manualitats.

L’acidH atén actualment persones amb des de la seva infància fins a l’edat adulta, però ara mateix no compta amb recursos específics per a la tercera edat. Aquest projecte respon a la necessitat d’estendre l’acompanyament a persones amb IL al llarg de tota la seva vida.

Aquest és un dels principals objectius de futur que es marca l’acidH i que es donaran a conèixer en el marc de la seva jornada anual, que se celebra aquest dijous 30 de novembre.

 

Aliances amb el sectors sanitari i educatiu per millorar el diagnòstic

Una altra línia de treball que ja està desplegant l’associació és la millora de la detecció i diagnòstic de les persones amb IL. Per això, l’entitat vol implicar de manera decidida els sectors de la medicina i l’educació. La idea és formar sobre la intel·ligència límit als professionals de l’educació i de la sanitat perquè es puguin detectar més i millor les persones afectades i així poder-les reconduir el més abans possible cap als recursos específicament creats per a elles. Durant el primer trimestre de 2018 ja hi ha previstes trobades amb diversos centres educatius.

Al voltant del 2% de la població a Catalunya està afectada per intel·ligència límit, però tot i aquesta xifra un dels grans problemes és la invisibilització del col·lectiu i el desconeixement sobre què és la IL. Amb aquestes accions, es pretén precisament millorar la visibilització de les persones amb intel·ligència límit, així com augmentar i millorar el diagnòstic d’aquesta discapacitat i estendre l’atenció i acompanyament de les persones que la pateixen a la totalitat de les etapes de la vida, des de la infància fins a la vellesa.

Share This