Les escales d’accés a la seu de l’acidH mostren des de dimarts els prototips d’habitatges que els alumnes de l’Escola ELISAVA han estat plantejant durant els últims mesos, conjuntament amb l’àrea d’habitatge de l’acidH. L’objectiu: aconseguir el disseny arquitectònic ideal per satisfer les necessitats d’habitatge de persones amb Intel·ligència Límit (IL) o Discapacitat Intel·lectual lleu (DI).

Un disseny de llar ideal per als usuaris

exposicio-com-vius-6A través de l’assignatura “Hàbitat Futura” d’ELISAVA, els alumnes han buscat pisos reals a la ciutat de Barcelona, que han redissenyat mitjançant maquetes, per adaptar els espais a les necessitats de les persones amb IL. Els mateixos alumnes han convertit les escales de la seu d’acidH en una exposició, que van inauguar dimarts, i que es mantindrà durant un temps, per mostrar aquests prototips de llars ideals que han plantejat.

L’exposició mostra petits habitatges dins d’un mateix habitatge, mitjançant una distribució que combina la privacitat amb espais comuns d’aprenentatge. Habitacions per dur a terme la vida privada, integrades amb espais de vida comunitària com els banys o la cuina, on els usuaris poden realitzar tallers per aprendre a cuinar i afrontar altres situacions quotidianes de viure en un pis per si sols.

En aquests espais adaptats, poc a poc aniran assumint responsabilitats diàries per aconseguir la màxima autonomia possible, amb el suport de professionals. Mobles adaptables o terrasses amb possibilitats de crear petits horts urbans perquè els usuaris adquireixin les responsabilitats de la seva cura, són algunes de les propostes que inclouen aquests prototips ideals.

El disseny com a solució als problemes socials

Aquesta col·laboració entre les dues entitats ha permès als alumnes conèixer de ben a prop les experiències dels usuaris, la manera com viuen en les actuals llars de suport que gestiona l’acidH, parlar amb els educadors i altres professionals que els ajuden en el dia a dia, per entendre realment les seves necessitats i traslladar-les a un possible habitatge.

En paraules de Daría di Seta, arquitecta i responsable de l’àrea d’interiorisme d’ELISAVA, projectes col·laboratius com aquest “fan del disseny una eina per donar solucions a problemes reals de la societat”, en aquest cas, relacionats amb l’accés a l’habitatge de persones amb IL.

L’objectiu final del projecte és poder adaptar aquests prototips d’habitatges ideals a pisos reals de la ciutat, perquè hi puguin entrar a viure usuaris de l’acidH. Aquest és el camí que pretén seguir el projecte en una segona fase, en el qual han col·laborat, per part d’ELISAVA, els professors Francesc Pla, Adriana Mas, Ramón García, Daria De seta (Responsable àrea interiorisme), Joaquim Matutano (Responsable del contacte) i Albert Fuster (Director Acadèmic). Juntament amb els alumnes responsables de l’elaboració dels prototips, dissenyats per Martina D’acosta, Paula Ramiro, Ada Mayó, Adrià Baquer, Maria Colomer, Henni Maria Heino i Carlota Hidalgo.

Llar d’entrenament per a persones amb IL

Paral·lelament al projecte col·laboratiu amb l’Escola ELISAVA, des de l’acidH sorgeix un projecte d’habitatge nou, que l’Elena Godoy, cap de l’àrea d’habitatge de l’entitat, va explicar a l’inici de l’exposició, juntament amb el patró de l’acidH i arquitecte Esteve Cabré.

Es tracta de la Llar d’entrenament per a persones amb IL, que sorgeix com a iniciativa per acompanyar els usuaris en la capacitació cap a la màxima autonomia, com a pas intermedi de preparació entre la llar residència o l’habitatge familiar (on no assumeixen riscos ni responsabilitats per si sols) cap a la llar amb suport (on els usuaris adquireixen les responsabilitats de viure amb autonomia, amb la supervisió eventual d’educadors).

D’aquesta forma, el projecte és un escenari d’entrenament per a capacitar a les persones amb IL o DI lleu en les habilitats i aprenentatges funcionals necessaris perquè puguin accedir amb el suficient nivell d’autonomia personal i social a un habitatge supervisat o normalitzat, segons siguin les seves possibilitats i projecte de vida.

El primer pis d’entrenament de l’acidH s’ha obert aquesta setmana a l’Hospitalet, acollint a quatre usuaris que, durant un any, viuran en aquest escenari de preparació i capacitació per afrontar responsabilitats i una major autonomia en el seu dia a dia. L’objectiu és aconseguir, més endavant, més pisos d’entrenament i adaptar-los arquitectònicament als prototips ideals treballats per l’Escola ELISAVA.

Per què el projecte llar d’entrenament?

Una de les necessitats bàsiques i principals mancances amb què s’enfronten les persones amb intel•ligència límit o dèficit intel·lectual lleu és la falta d’habitatge digne i adaptat a les seves condicions. L’habitatge es converteix en un àmbit on la persona amb IL pot expressar les seves vivències i els seus conflictes, tant en relació amb ells mateixos com amb els altres i el seu entorn, tot cobrint tant necessitats primàries (allotjament, manutenció…) com secundàries (d’autorealització, d’autoestima,…).

Molts són els aspectes que poden comportar nombroses limitacions per aquest desenvolupament personal, com la sobreprotecció de la família, que tracten d’evitar-los la major quantitat possible de riscos i dificultats que comporta la vida, o les dificultats d’accés a l’habitatge, nascudes de l’escassetat de recursos econòmics, el desconeixement de la discapacitat a escala social i l’elevadíssim cost de l’habitatge.

L’oportunitat de desenvolupar un projecte de vida independent, fora del domicili familiar d’origen, és un factor saludable perquè evita, per part de la família, el risc de sobrecàrrega, i permet a la persona desenvolupar la seva vida amb més qualitat, afavorint l’ inclusió social, l’autodeterminació, el benestar físic i emocional.

Encara esteu a temps de visitar l’exposició per conèixer millor aquests fantàstics projectes!

 

Share This