8 usuaris del SOI (Servei Ocupacional d’Inserció) de l‘acidH participen en un projecte de teràpia assistida amb gossos per treballar aspectes emocionals i el benestar general de la persona.

Es tracta d’un projecte gestionat per l’associació Alperroverde, que treballa amb gossos adoptats o de protectores. Es desenvolupa al districte de Gràcia, on hi participen a més de l’acidH, altres entitats que atenen persones amb discapacitat, i compta amb el suport i el finançament de la seu del districte de Gràcia i l’IMD (Institut Municipal de persones amb Discapacitat).

Els resultats de les primeres sessions mostren benestar emocional en els usuaris, que a través d’aquestes teràpies treballen diversos aspectes a nivell emocional, psicomotriu, cognitiu i relacional.

Projecte assistit amb gossos de gran valor terapèutic

En les sessions, de caràcter quinzenal i que duren entre 50 minuts i una hora, hi participen dos membres de l’equip de Alperroverde amb un gos -en total hi ha dos gossos, que van rotant cada sessió- juntament amb dos responsables de l’acidH y els 8 usuaris del SOI. És a dir, es treballa en petits grups.

Es realitzen activitats en les quals el gos constitueix una motivació o un model per aconseguir que l’usuari posi en pràctica diversos aspectes que necessita treballar a nivell cognitiu, emocional, psicomotriu i relacional. Per exemple, la concentració, el control dels impulsos, resistència a la frustració, habilitats de comunicació, autocontrol emocional, empatia, autoestima i autoeficàcia… Tots aquests objectius han estat definits prèviament pels tècnics de Alperroverde i de l’acidH.

Aquests aspectes es treballen amb dinàmiques de grup, jocs d’equip, entrenament d’habilitats amb el gos a través de premis o passejos pel barri, despertant en l’usuari un gran interès i aconseguint la seva atenció en nivells difícilment assolibles amb altres activitats. Juntament amb aquest interès, es creen situacions immillorables per treballar els aspectes anteriorment mencionats.

D’altra banda, el treball a través del gos descontextualitza la teràpia, ja que la persona i el gos s’ajuden de forma bidireccional, es redueix l’autoestigma i augmenta la motivació per l’activitat. L’espontaneïtat de la interacció amb el gos fa que sigui determinant l’autogestió emocional i es treballen aspectes rellevants en la relació amb altres, com la empatia, sense la complexitat de les relacions entre persones.

Benestar general per als usuaris

Hi ha estudis que afirmen que el contacte amb gossos genera un augment d’endorfines, el qual contribueix a un augment del benestar general i de l’autoestima, condicions rellevants per la inserció social. I aquesta felicitat i benestar queden reflectits en els resultats obtinguts de les primeres 4 sessions realitzades, mitjançant l’escala MOPI, la qual avalua l’efecte de la teràpia assistida amb gossos en el funcionament general de l’usuari, i a través d’un qüestionari de satisfacció elaborats pels responsables de l’acidH.

Aquests primers resultats mostren com els usuaris aconsegueixen treballar la seva capacitat d’empatia a través de les sessions amb els gossos, a través de la forta connexió emocional que es dona entre ells. A més, el contacte amb aquests gossos també els hi està proporcionant alegria, calidesa i per tant benestar emocional.

Els resultats obtinguts fins ara mostren també com persones que habitualment són més inexpressives, amb els gossos somriuen i poden ser afectuoses. Hi ha un espai força inaccessible de les persones on són capaços d’arribar aquests animals de manera natural, gràcies també a l’ensinistrament i la organització de l’activitat que proporcionen els tècnics de Alperroverde.

2 ª edició de la teràpia assistida amb gossos a Gràcia

Aquesta és la segona vegada que el SOI de l’acidH participa en el projecte. La primera edició es va dur a terme en els mesos de juliol a desembre de l’any passat. Els resultats i l’acollida del projecte van ser tant positius, que la seu del districte ha volgut repetir-lo,  donant l’oportunitat de participar-hi de nou al SOI de l’acidH i a la resta d’entitats de Gràcia que atenen a persones amb discapacitat, i que també van formar part del projecte al principi.

A diferència del primer cop, on hi participava tot el grup del SOI, ara només són 8 els participants, ja que per ser una teràpia assistida, i no només una activitat, cal realitzar-la a nivell individual o en grups reduïts.

L’associació Alperroverde

És una entitat sense afany de lucre que es dedica a rescatar gossos de gosseres i entrenar-los com a gossos de teràpia. Els principals objectius són que aquests gossos participin com a gossos de teràpia i també que tinguin més probabilitats de ser adoptats. És a dir, al mateix temps que les teràpies ajuden a les persones, en aquest cas concret amb IL, les dinàmiques de les teràpies ajuden també als gossos a sociabilitzar-se i estar en contacte amb d’altres persones.

 

Share This