Els usuaris participants en el projecte PA PÉ, del SOI, han impartit el seu primer taller d’elaboració de paper reciclat per alumnes d’una altra escola, i fora de les instal·lacions de l’acidH. Concretament han ensenyat a fer paper reciclat als alumnes de 4rt de primària de l’escola Jesuïtes de Casp.

Aquest taller, on els mateixos participants del SOI han estat els encarregats de dinamitzar l’activitat, amb el suport dels tècnics, forma part de la prova pilot amb la qual es pretén impartir, en un futur, més tallers sobre creació de paper reciclat a d’altres escoles i centres educatius de la ciutat.

Nous horitzons per al projecte PA PÉ

En el últims anys, el SOI ha ofert tallers d’elaboració de paper reciclat a empreses, a mode d’experiència social o voluntariat corporatiu a les instal·lacions de l’acidH. Durant dos anys consecutius també s’havia desplaçat a les instal·lacions de  l’empresa Hewlett Packard de Sant Cugat per oferir un taller de paper reciclat (durant la celebració del seu Charity Day). Ara, a més d’oferir aquests tallers a algunes empreses, el SOI vol fer un pas més cap al món escolar, i impartir aquests tallers en d’altres escoles .Fins ara, els participants del SOI només havien impartit aquest tipus de tallers per a escoles als alumnes d’ESO de l’escola Vida Montserrat de l’acidH i als estudiants de PFI. Amb aquest repte d’impartir els tallers en altres escoles, els usuaris adquireixen més confiança en sí mateixos i en les seves capacitats, esdevenen artesans del paper, i com a tals, experts en el procés d’elaboració, realitzen una activitat que aporta valor a la societat, i a més posen en pràctica les eines i habilitats comunicatives.

D’aquesta forma, l’objectiu principal de la realització del taller a una altra escola és aprofitar la oportunitat de què les persones usuàries del SOI participin a la comunitat mantenint un rol actiu i oferint quelcom valuós, al mateix temps que es dona a conèixer el projecte PA PÉ.

A priori, traslladar les eines necessàries per elaborar paper reciclat fora de les instal·lacions del SOI i de l’acidH en general era difícil, ja que per elaborar el paper és necessari utilitzar una premsa, mitjançant la qual la pasta queda premsada i dona lloc al paper que, un cop assecat, ja es pot utilitzar. La premsa disponible al taller del SOI és molt gran i impossible de traslladar. Però un dels voluntaris del projecte PA PÉ, el qual és enginyer, ha inventat una premsa portàtil molt més petita i menys pesada, que sí que es podrà traslladar a d’altres espais per demostrar com s’elabora el paper reciclat.

El projecte PA PÉ

El Servei Ocupacional d’Inserció de l’acidH (SOI) és un servei prelaboral d’atenció diürna adreçat a persones amb discapacitat intel·lectual, d’entre 18- fins als 65 anys, on s’ofereix una atenció centrada en la persona, i on cada participant disposa del seu programa individual. Dins aquest el servei del SOI s’ofereixen activitats d’ajustament personal i social, i cada curs es programen diverses activitats per a desenvolupar les competències personals i socials de les persones participants, i la seva autoestima, tals com: piscina, dansa, ioga, arteràpia, habilitats socials, taller de cuina, taller d’hort urbà, taller d’actualitat…

A més d’aquesta part d’ajustament personal, el SOI ofereix també activitat prelaboral: el projecte PA PÉ, on els mateixos usuaris elaboren els articles amb paper artesanal, i es realitzen tasques de manipulats, per a desenvolupar les competències laborals de les persones participants.

A banda d’oferir tallers sobre l’elaboració de paper reciclat, el SOI porta ja diversos anys mostrant el projecte PA PÉ i les peces úniques que elaboren al seu taller, com punts de llibre, llibretes, roses de Sant Jordi… , a través de les paradetes de diverses fires d’entitats que s’organitzen al barri de Gràcia i a la ciutat. Podeu encarregar aquestes peces contactant amb el SOI, a través del correu electrònic:  pa_pe@acidh.org. També podreu trobar els fulls de paper reciclat que s’elaboren al taller del SOI a l’emblemàtica botiga de Belles Arts PIERA.

Share This