El dia 1 de desembre s’inaugura l’exposició “Límits”, de Núria Guinovart, en benefici del col·lectiu de persones amb Intel·ligència límit (IL) i les seves famílies, que es podrà veure fins al 16 de desembre a la Sala Setbe Eixample.

L’artista vol mostrar a través de les seves obres l’itinerari vital de les persones amb IL, reflectint com viuen dins d’un cos que no es correspon amb el seu nivell d’enteniment.

Paral·lelisme amb el circuit vital de les persones amb IL

La IL suposa un desfasament entre l’edat cronològica i la mental, una dissonància de capacitats i interessos respecte a persones de la mateixa edat, que s’accentua a partir de l’adolescència. La dissonància de capacitats i interessos amb les persones de la seva mateixa edat es fa més evident a partir d’aquesta etapa, sent una gran dificultat a l’hora de crear vincles, tant per fer amistats com per trobar una parella.

“Límits?” vol reflectir aquest sentiment, aquesta situació en què el cos no es correspon amb el seu nivell d’enteniment. La innocència, més acord a l’edat d’un infant, queda atrapada en un cos adult. A partir d’aquest concepte, Núria Guinovart ens introdueix en un circuit vital, a través de les diferents “etapes”, creant un paral·lelisme per visibilitzar els sentiments, les necessitats i les dificultats que pateix aquest col·lectiu al llarg de la seva trajectòria vital.

Algunes de les obres que s’exposaran han estat creades per l’artista i un grup de persones usuàries d’acidH, amb la col·laboració de persones voluntàries en diversos tallers impartits per ella. Aquests tallers d’expressió plàstica s’han realitzat amb una finalitat integradora i vessant educativa per a persones amb IL i/o Discapacitat Intel·lectual Lleu (DI).

Núria Guinovart i l’acidH

Amb aquesta iniciativa, Núria Guinovart i l’acidH volen impulsar un projecte que mitjançant les arts plàstiques millori la visualització d’una realitat desconeguda per la societat en general, i faciliti la integració del col·lectiu de persones amb IL al món cultural.

D’altra banda, es vol empoderar a aquest col·lectiu, mitjançant la potenciació de les seves capacitats i habilitats plàstiques, amb els tallers artístics realitzats prèviament.

Durant l’exposició es divulgaran també els serveis que l´acidH ofereix per millorar la qualitat de vida de les persones amb IL, relacionades amb l’educació, l’habitatge o el suport en la formació i inserció laboral, per desenvolupar la seva màxima autonomia i garantir la seva inclusió social.

L’artista i mare

Núria Guinovart és una artista plàstica que es caracteritza per experimentar amb el ciment, les ceres, el quitrà, i la tècnica del gratagge, que consisteix a rascar la superfície de la tela, per donar vida a la seva obra. Les formes sòbries, el monocroma i la duresa del ciment, donen lloc a obres plenes d’emocions i sentiments que reflecteixen les seves vivències.

Aquests sentiments, aquestes vivències, queden reflectides en “Límits?”, tal com explica la mateixa autora, mare d’una filla amb IL, i ex alumna de l’acidH: “Com a mare, he viscut el procés que va des del creixement fins a l´edat adulta d’una persona amb (IL). És un impacte emocional que es viu amb una constant incertesa i sovint amb la incomprensió de l’entorn. Endinsar-se a una experiència d’aquesta magnitud, et condiciona i sacseja profundament”.

“Les pròpies frustracions i inquietuds, m’han portat a realitzar un treball, que m’ha servit com a catalitzador i mitjà d’expressió. Creant una obra personal, amb impulsos, emocions i intencions que emanen d’un estat”.

De l’1 al 16 de desembre

El dijous 1 de desembre esteu convidats a la inauguració de l’exposició, a les 19:00 hores, a la Sala d’art de la Fundació Setba Eixample (Consell de Cent 335, Pral 08007 Barcelona).

No us podeu  perdre aquesta fantàstica exposició! Us hi esperem!

Share This