L’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (acidH) ha donat aquesta setmana el seu últim adéu a la seva fundadora i presidenta honorífica, la Germana Montserrat Baró Sans, que va morir el passat 11 de setembre a Barcelona.

Psicòloga i infermera, a més de Germana de l’Assumpció, el 1994 va crear, juntament amb diverses famílies de persones amb Intel·ligència Límit, l’acidH, un projecte que tenia l’objectiu de generar i desenvolupar un projecte integral i integra­dor adreçat a persones amb IL. La cerimònia de comiat es va celebrar el dimarts 12 de setembre a la casa de les Germanetes de l’Assumpció a Barcelona.

La Montserrat va posar els fonaments de l’actual acidH, presidida ara per Ferran Morell, amb la voluntat de donar una sortida a famílies que tenien fills amb IL i que no trobaven recursos per a ells. La Montserrat va detectar la problemàtica d’aquestes famílies quan treballava com a psicòloga a l’Associació ASPANIAS, que té com a objectiu millorar la qualitat de vida de les persones amb diversitat funcional. Va anomenar aquest col·lectiu “invisibles”, ja que no tenien cap reconeixement i tampoc eren prou autònomes. Va començar aquesta tasca sense pràcticament recursos econòmics i poc a poc el projecte va anar creixent, treballant de manera paral·lela per cobrir les necessitats de suport, garantir els drets i promoure l’autonomia d’aquestes persones i, alhora, per visibilitzar-les socialment.

Diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò de la seva mort. Aquí podeu veure’n les cròniques:

Share This