Divendres vam celebrar l’acte anual de l’acidH amb la presència del professor Federico Mayor Zaragoza, que en la seva ponència, molt esperada pel públic, va parlar sobre la importància de l’educació i el desenvolupament humà, així com dels valors que han de moure’ns com a persones.
Donar suport i visibilitat a les persones amb IL
La Sala d’actes de l’Hospital de la Vall d’Hebron va acollir unes 300 persones amb motiu de la jornada anual de l’acidH. A través de les intervencions del gerent de l’associació, Eduard Ballester, de la gerent de la Fundació, Silvia Garcia, i del president, el Dr. Ferran Morell, vam poder fer un recorregut pels objectius i el reptes de l’entitat, que ha atès 541 persones amb Intel·ligència límit (IL), donant suport als usuaris per assolir la seva màxima autonomia i fomentant les seves capacitats.
Amb actes com aquest, es vol aconseguir donar visibilitat a aquest col·lectiu, per normalitzar la seva inclusió social i millorar la seva qualitat de vida.
El Dr. Vicenç Martínez Ibañez, gerent de HUV Vall d’Hebron, en la seva intervenció va fer referència a la important tasca de l’acidH per a les persones amb IL, i va recordar la llarga trajectòria del seu president actual, el Dr. Ferran Morell, a l’Hospital Vall d’Hebron, com a pneumòleg, fundador i cap del Servei de Pneumologia fins al 2014 i impulsor del primer trasplantament de pulmó a Espanya el 1990.
L’encarregat de presentar i conduir l’acte va ser l’actor Lluís Altès, qui va agrair també la invitació per poder col·laborar en iniciatives socials com aquesta.
Educació per a tothom al llarg de tota la vida
Federico Mayor Zaragoza, professor i doctor en farmàcia, actual president de la Fundació Cultura de Pau i ex-director general de la UNESCO (1987-1999), va ser l’ impulsor del primer Pla Nacional de Prevenció de la discapacitat a Espanya.
En la seva intervenció a l’acte, va abordar la importància de l’educació per a tothom sense privilegis ni distincions de cap tipus, i en qualsevol etapa de la vida.
Una educació “genuïna” que porti a desenvolupar la reflexió, la imaginació i que fomenti el pensament de la persona i la seva llibertat, per al seu desenvolupament total. Un repte molt important per garantir veritables sistemes democràtics, on la persona exerceixi el seus drets i la seva veu, sigui quina sigui la seva condició.
Després de la seva ponència, que tancava el torn d’intervencions, un grup d’usuaris del SOI (Servei Ocupacional d’Inserció de l’acidH) van pujar a l’escenari per obsequiar els convidats amb un ram de flors elaborat amb paper per ells mateixos, en el taller de “Papé Reciclat” en què participen.
Un servei de càtering molt especial
A la sortida de la sala d’actes, el Shuup, el servei de càtering de l’acidH, esperava als assistents per oferir un dinar pica-pica que posava el punt final a la jornada. Entre el seu equip de cambrers, el Shuup integra persones amb discapacitat intel·lectual lleu (DI) i Intel·ligència Límit, per fomentar la seva inclusió en l’àmbit laboral.
Moltes gràcies a tots els assistents que vau voler compartir el migdia amb l’acidH, moltes gràcies als ponents i al Professor Federico Mayor Zaragoza, al presentador i conductor de l’acte, LLuís Altés, i sobre tot, moltes gràcies a les voluntàries i voluntaris que vau fer possible l’organització i preparació de l’acte.