Des del passat dijous i fins diumenge, Andorra la Vella i La Seu d’Urgell han sigut la seu dels Jocs Special Olympics 2018, l’esdeveniment esportiu d’àmbit internacional més important dirigit als esportistes amb discapacitat intel·lectual d’arreu del món.
Els Jocs Special Olympics se celebren un cop cada quatre anys, en aquesta edició hi van participar un total de 1.540 esportistes catalans i andorrans; 112 provinents d’altres comunitats autònomes i 166 vinguts de l’estranger. En total, 1.750 participants que han vingut acompanyats dels seus entrenadors i familiars, més de 400 tècnics i delegats, 80 persones de l’organització, i més de 700 voluntaris/aries que han vetllat perquè aquest esdeveniment sigui un èxit.
Els/les esportistes han participat en 14 disciplines esportives diferents. A Andorra La Vella es va disputar la modalitat de futbol i handbol, juntament amb la natació, gimnàstica, atletisme, tennis taula, bàdminton i judo. Mentre que a La Seu d’Urgell s’ha disputat la modalitat de bàsquet, a més de l’hoquei interior, petanca, ciclisme, tennis, i el programa de joves atletes amb nens i nenes de 2 a 7 anys. A banda dels esportistes catalans, també n’hi havia de 8 comunitats autònomes: Aragó, Madrid, País Valencià, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, La Rioja, Balears i País Basc; i de 13 països: Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Mònaco, Marroc, Dinamarca, Finlàndia, Hongria, Portugal, Suïssa, San Marino, Índia i Àustria.
És l’esdeveniment esportiu més important per a les persones amb discapacitat intel·lectual i un estímul al treball diari, el premi a les diferents competicions locals i territorials i una excel·lent oportunitat per demostrar a la societat les capacitats i els valors dels atletes amb discapacitat i, per tant, aconseguir complicitats solidàries i de respecte.
A més, són un punt de trobada de milers d’atletes, entrenadors, famílies i societat civil perquè els Jocs són competició però també convivència, activitats socials, lleure i sobretot reconeixement pel paper que les persones amb discapacitat intel·lectual juguen a la nostra societat.
Els Jocs Special Olympics tenen lloc cada quatre anys. A Catalunya, se celebren des de l’any 1988 quan van tenir lloc a Lleida. Des d’aleshores altres ciutats han acollit aquest esdeveniment amb clara vocació internacional: Igualada (1990), Barcelona (1992), Granollers(1994), Reus (1996), Figueres (2000), Badalona (2004), Lloret de Mar (2006), Barcelona- Vilanova i la Geltrú (2012), Barcelona-Calella 2014 i La Seu d’Urgell-Andorra La Vella 2018.
El Poliesportiu d’Andorra La Vella va acollir la inauguració dels Jocs Special Olympics La Seu d’Urgell – Andorra la Vella 2018.
La cerimònia inaugural va comptar amb la participació d’autoritats com el cap de Govern Andorrà, Toni Martíel secretari general d’Esport de la Generalitat, Gerard Figueras, l’alcalde la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el Copríncep d’Andorra, Joan-Enric Vives, la Cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, la presidenta de la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb discapacitat intel·lectual (Acell) i el president d’Special Olympics Catalunya, Sergi Grimau.
Al camp municipal de futbol de La Seu d’Urgell la flama olímpica dels Jocs Special 2018 es va apagar al migdia del diumenge després de quatre dies d’intensa competició.
La flama no es tornarà a encendre fins d’aquí a quatre anys, però com es va recordar en l’acte de cloenda “la flama continuarà cremant dins de cada persona que hagi viscut els Jocs”.
Tant la presidenta de la Federació Acell, Marina Gómez i els presidents d’Special Olympics Catalunya i Andorra, Sergi Grimau i Àlex Terés van posar el focus en les petites històries que cadascú ha viscut durant aquests jocs i van animar tothom a explicar i difondre l’experiència i la petjada dels Special Olympics 2018.
L’acte de cloenda va comptar també amb la presència del Secretari d’Estat d’Esport del Govern d’Andorra, Jordi Beal, i la Delegada del govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós.
Aquests Jocs seran recordats per ser els primers en el que tots els esportistes s’han endut a casa, com a mínim, una medalla.
Sota el sostre esportiu de l’ACIDH, Gràcia va estar representada amb 63 esportistes i 10 tècnics. Hi van participar tres equips de futbol de l’Europa – ACIDH, quatre de bàsquet masculí i femení dels Lluïsos de Gràcia – ACIDH, i un equip d’handbol del Claret Gràcia – ACIDH.
PALMARÈS ACIDH JOCS SPECIAL OLIMPICS LA SEU D’URGELL–ANDORRA 2018
BÀSQUET
LLUÏSOS DE GRÀCIA-ACIDH MASC. A 4rts
LLUÏSOS DE GRÀCIA-ACIDH MASC. B Medalla de plata
LLUÏSOS DE GRÀCIA-ACIDH FEM. A Medalla d’or
LLUÏSOS DE GRÀCIA-ACIDH FEM. B Medalla de plata
FUTBOL
EUROPA-ACIDH A 4rts
EUROPA-ACIDH B Medalla d’or
EUROPA-ACIDH C Medalla de plata
HANDBOL
HANDBOL CLARET-ACIDH Medalla de plata